luni, 30 mai 2011

Functia de productie

PRINCIPIILE ORGANIZARII PROCESELOR DE PRODUCTIE:

Organizarea productiei se bazeazǎ pe axioma fundamentalǎ a rationalitatii îmbinarii temporale si spatiale a tuturor componentelor sale: procese de productie de bazǎ, auxiliare si de servire. Respectarea acesteia se concetizeazǎ în cresterea eficientei economice a activitatii, vazuta sub trei aspecte:
- sa se producǎ cu cele mai mici costuri posibile;
- sa se producǎ acel sortiment pentru care s-a manifestat o cerere;
- sa se producǎ atunci când este nevoie de acel sentiment;

Modalitǎtile si caile prin care se relizeazǎ aceastǎ combinare a tipurilor de procese de productie diferǎ de la o întreprindere la alta, fiind determinatǎ de conditiile concrete din cadrul acestora. Cu toata aceasta specificitate, organizarea proceselor de productie trebuie sǎ respecte principiile fundamentale, a cǎror valabilitate este universalǎ. Respectarea lor conduce la o organizare corespunzatoare a productiei si constituie punctul de aplicare în realizarea programelor de productie atât sub aspect cantitativ cât si calitativ.

Principiul proportionalitǎtii - vizeazǎ asigurarea aceleiasi productivitati în unitatea de timp în toate verigile de productie. Volumul resurselor umane, materiale, tehnice alocat unei verigi de productie trebuie sa fie proportional cu volumul de munca repartizat verigii respective. Proportionalitatea tebuie asigurata nu numai între verigile productiei de bazǎ, ci si între acestea si cele ale productiei auxiliare precum si în interiorul acestei verigi. Respectarea acestui principiu în situatiile reale este un ideal, obiectivul fiind o aproximare cât mai bunǎ a relatiei.

Principiul ritmicitatii - consta în repetarea periodica a procesului de productie si realizarea aceluiasi rezultat în aceleasi perioade de timp. Respectarea acestui principiu înseamnǎ fabricarea în intervale egale de timp a unei cantitǎti egale sau uniform crescǎtoare, repetarea uniformǎ a operatiilor pe toate locurile de muncǎ. În cazul productiei de unitate, nu este posibilǎ repetarea unicata a acestora si nici executarea acelorasi procese de productie, pirincipiul ritmicitatii traducându-se în realizarea unei incercǎri uniforme a locurilor de muncǎ care sǎ asigure executarea aceluiasi volum de lucrari în intervale egale. Respectarea acestui principiu are o tripla conditionare:
- una interna, reprezentata de faptul cǎ realizarea unei cantitati de productie uniform crescatoare este dependentǎ de volumul capacitǎtilor de productie detinute de întreprindere, nefiind posibilǎ o crestere a productiei peste limita impusǎ de capacitatea de productie;
- una externǎ, reprezentatǎ de necesitatea corelarii programelor de productie cu cererea manifestata pe piata pentru produsele întreprinderiii. O absentǎ a acestei corelatii, desi poate conduce la respectarea ad litteram a principiului ritmicitatii, nu are de cât efecte negative manifestate prin cresterea imobilizarilor în active circulante;
- una legata de existenta stabilitatii si egalitǎtii cheltuielilor pe unitatea de timp de muncǎ la fiecare operatie;

Principiul paralelismului - presupune executarea simultanǎ a diferitelor parti a procesului de productie – faze, operatii, stadii – care sunt independente si care se pot desfasura pe locuri de munca sau pe echipamente diferite. Asigurarea parelelismului este dependentǎ de realizarea urmatoarelor conditii:
- existenta unui volum suficient de mare de produse de acelasi fel;
- transmiterea obiectelor muncii de la un loc de muncǎ la altul, de la o verigǎ de productie la alta, sa se facǎ bucatǎ cu bucatǎ sau în loturi mici de transport;
- distanta dintre locurile de muncǎ sǎ fie minimǎ cu amplasarea utilajelor în linie dreaptǎ pe cât posibil;
- mecanizarea completǎ a transportului.
Respectarea acestui principiu este foarte importantǎ în cazul fabricatiei produselor complexe, realizata dintr-un numar mare de piese si subansamble, a caror executie succesivǎ ar duce la cicluri de productie foarte lungi.

Principiul continuitǎtii - presupune eliminarea sau reducerea la un minim adimisbil a întreruperilor de orice fel în procesul de fabricatie a unui produs. Respectarea acestui principiu face ca obiectul muncii sǎ se afle cât mai putin în asteptare pentru reluarea fabricatiei în diferite faze sau stadii. În acest fel, se asigura nu numai continuitatea trecerii produselor de la o operatie la alta, ci si continuitatea functionarii echipamentelor sau utilajelor.
Continuitatea este conditionatǎ de proportionalitate, paralelism si ritmicitate, ceea ce înseamna cǎ principiul continuitǎtii decurge din actiunea comunǎ principiior proportionalitǎtii, paralelismului si ritmicitǎtii, continuitatea putând fi obtinutǎ doar în conditiile unei depline sincronizǎri si a unui paralelism perfect.

Principiul liniei drepte - prevede asigurarea celui mai scurt drum pe care sǎ îl parcurgǎ obiectul muncii din stadiul de materie primǎ în stadiul de produs finit prin toare fazele perocesului de fabricatie. Acest principiu este conditionat de amplasarea verigilor de productie si a depozitelor de materii prime, materiale, produse finite în functie de fluxul tehnologic. Drumu pe care il parcurge obiectul muncii trebuie sǎ fie nu numai cât mai scurt posibil, dar sǎ nu cuprindǎ nici întoarceri sau intersectari.

Dupa determinarea capacitǎtii medie de transport, se va analiza daca capacitatea medie de transport existenta poate asigura deplasarea cantitatii totale de transportat, pe fiecare unitate de productie, prin întocmirea unei balante a încarcarii capacitatii . În functie de rezultatele obtinute în cadrul acestei balante se vor lua decizii privind utilizarea capacitatilor de transport detinute de companie. Sistemul de depozitare al unei întreprinderi este format din unitatile de depozitare, mijloacele de transport utilizate si relatiile de lucru cu procesul de productie.

Managementul activitatii de depozitare trebuie sa se fundamementeze pe calculul si analiza indicatorilor de apreciere a eficientei utilizarii depozitelor .Calcularea si interpretarea acestor indicatori permite analiza activitatii de depozitare, furnizând managerilor informatiile necesare pentru luarea deciziilor adecvate.

Optimizarea transportului intern are în vedere atât reducerea distantelor de transport si a volumului transportat, cât si alegerea celor mai eficiente mijloace de transport, care sa corespunda cerintelor companiei, optimizarea transportului fiind corelata cu îmbunatatirea organizarii procesului de productie. Pentru optimizarea transportului intern se utilizeaza o serie de metode si tehnici de management, cum ar fi : programare liniara, teoria grafurilor, teoria sirului de asteptare, simulare.

Pe langǎ aceste cinci principii fundamentale, litaratura de specialitate mai prezinta si altele, dintre care le considerǎm semnificative pe urmatoarele:
- principiul minimizǎrii numǎrului de operatii realizat prin regruparea operatiilor asemanatoare, succesive si care se pot executa pe locuri de muncǎ identice;
- principiul policalificǎrii fortei de muncǎ;
- principiul reducerii timpilor de satisfacere a cererii;
- principiul alegerii niveluli optim de capacitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu